YOUth

Het laatste nieuws

Voor de toekomst van volgende generaties: Interview met gynaecoloog-perinatoloog Mireille Bekker

Prof. dr. Mireille Bekker


Bij het YOUth-onderzoek zijn vele verschillende mensen betrokken: ouders die deelnemen, onderzoekers die de data verzamelen, hoogleraren die het geheel overzien, verloskundigen die helpen met werven. Allemaal hebben ze zo hun eigen redenen om betrokken te zijn bij YOUth. Het komende jaar willen we jullie graag deelgenoot maken van de bijzondere, ontroerende en inspirerende verhalen die achter de schermen van ons onderzoekscentrum leven.

Achter de schermen van ons onderzoekscentrum vinden we talloze bijzondere, ontroerende en inspirerende verhalen. Zoals het verhaal van hoogleraar Foetale Geneeskunde Mireille Bekker, die het fijn vindt dat ze in haar vak van betekenis kan zijn voor ouders.

Het ongeboren kind. Dat is waar Mireille Bekker, hoogleraar Foetale Geneeskunde, gespecialiseerd in is. Al vroeg in haar studie Geneeskunde raakte ze gefascineerd door de foetale ontwikkeling. Bekker: “Denk je maar eens in: uit een klein klompje cellen ontstaat een compleet mens. Daarvoor moeten zóveel verschillende processen qua timing zó precies op elkaar afgesteld staan. Ik vond – en vind – het mateloos intrigerend.”

Begeleiding
Binnen UMC Utrecht werkt Bekker als gynaecoloog en perinatoloog. Een perinatoloog is een gynaecoloog die gespecialiseerd is in de complexe verloskunde. Dat betekent dat Bekker zwangeren begeleidt wiens zwangerschap anders verloopt, omdat ze zelf ziek zijn of omdat hun kind een (ernstige) aangeboren aandoening heeft. Voor wie ermee te maken krijgt, is het ontegenzeggelijk een heftige tijd. Mireille Bekker: “Zolang de baby maar gezond is, hoor je vaak. Als dan toch blijkt dat er iets niet goed is, wil je de ouders zo goed mogelijk helpen.” Het is dan ook de menselijke kant van haar vak dat het zo betekenisvol maakt, vertelt ze. “Het begeleiden van ouders tijdens deze kwetsbare fase in hun leven kan verdrietig zijn, maar het is ook heel mooi.”

“Hoewel we al veel weten, blijven het slechts kleine stukjes van de puzzel.”

Innovaties
Bekkers onderzoek richt zich op het opsporen van problemen bij ongeboren kinderen. Wat kan er binnen de bestaande mogelijkheden verbeterd of geïnnoveerd worden, om die problemen zo vroeg mogelijk te identificeren? Dankzij technische innovaties wordt de zorg voor moeder en ongeboren kind steeds beter. “We doen nu dingen die niet eens bestonden toen ik als gynaecoloog begon!”, aldus Bekker. “We blijven maar leren en ontdekken. En hoewel we al veel weten, blijven het slechts kleine stukjes van de puzzel. Mijn vak is continu in ontwikkeling.” Digitalisering heeft daar sterk invloed op. Bekker: “Toen we begonnen met echoscopie waren we al blij als we konden zien of er één baby in de buik zat of twee, en hoe de ligging van de baby was. Tegenwoordig meten we de doorbloeding van de kleinste haarvaatjes.”

“Om problemen vroegtijdig te kunnen identificeren en om de beste behandelingsstrategie te kunnen ontwikkelen, heb je vergelijkingsmateriaal nodig.”

Rol
Bij YOUth is Mireille Bekker, niet geheel verrassend, specifiek betrokken bij de meetrondes tijdens de zwangerschap: de echo’s bij twintig en dertig weken. Mijn rol is tweeledig,” zegt Bekker, waarbij ze benadrukt dat ze haar werk samen met een heel team doet. “Enerzijds zorg ik er samen met de projectleiding van YOUth voor dat zwangeren geïnformeerd worden over ons onderzoek zodat ze, hopelijk, het belang van deelname inzien. Anderzijds zie ik erop toe dat de echo’s die we doen kwalitatief goed zijn, dat onze echoscopisten de juiste training hebben en adequaat ondersteund worden.”

Mireille Bekker met haar eigen gezin

Toekomst
Het gave aan YOUth, zegt Bekker, is dat het onderzoek inzichten geeft waar ontzettend veel kinderen baat bij zullen hebben. “We hebben al best aardig in kaart welke grote problemen kunnen optreden in de ontwikkeling van foetussen, baby’s en kinderen. Maar om die problemen vroegtijdig te kunnen identificeren en om de beste behandelingsstrategie te kunnen ontwikkelen, heb je vergelijkingsmateriaal nodig.” Vergelijkingsmateriaal van foetussen, baby’s en kinderen die zich zonder problemen ontwikkelen. “Dat is het mooie en unieke aan YOUth,” zegt Bekker. “Als je meedoet, draag je echt bij aan de samenleving. Je bent van betekenis voor de toekomst van de volgende generaties.”

***
Mireille Bekker woont in Velp met haar partner en drie kinderen: Saar (13), Fien (12) en Gijs (10). Ze werd in februari 2021 benoemd tot hoogleraar Foetale Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Ze is een van de hoofdonderzoekers van een groot landelijk onderzoek waarbij zwangeren al bij dertien weken een screeningsecho kunnen krijgen. Kijk voor meer informatie daarover op www.pns.nl/13-wekenecho.