Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
“We wilden onze kinderen en tieners weer zien” - YOUth

YOUth

Het laatste nieuws

“We wilden onze kinderen en tieners weer zien”

Het YOUth-onderzoek volgt kinderen jarenlang: van nog voor hun geboorte tot volwassenheid. Daarvoor worden ze regelmatig onderzocht. Door corona kwam die doorgaande lijn in gevaar, maar dankzij een tijdelijke testafdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt het onderzoek weer opgestart.

OK, het is even wennen, als puber. Eerst moet je onmogelijk vroeg je bed uit, om voor 8 uur met een van je ouders in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te zijn ­– de YOUth-deelnemers mogen alleen in de daluren naar het Utrecht Science Park reizen. Je maag knort, want je hebt al een uur niks mogen eten of drinken. Op de vierde etage word je opgewacht door een onderzoeksassistent-met-mondkapje. Die vraagt of je corona-achtige klachten hebt. Dan gelijk de eerste test: er wordt wangslijmvlies afgenomen. Daarna wordt het leuk. Je krijgt een eigen kamer, voor een dag, met je vader of moeder. Daar staat een uitgebreid ontbijt op je te wachten. Eindelijk!

Gat in de data

“Sinds afgelopen maart konden de kinderen van het Kind & Tiener-cohort van het YOUth-onderzoek niet langskomen voor onderzoek, vertelt Lilli van Wielink. Zij coördineert de logistiek van het YOUth-onderzoek. “Door de coronamaatregelen kunnen er maar weinig YOUth-deelnemers terecht in het UMC Utrecht, en daarom beperkte het YOUth-onderzoek zich het afgelopen jaar tot de zwangere vrouwen, baby’s en peuters.” Daardoor viel er een gat in de dataverzameling. Lilli: “We wilden onze tieners weer zien! Gelukkig kan het Kind & Tiener-cohort nu terecht in een leegstaande afdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Door de coronamaatregelen kunnen er dagelijks maximaal twee kinderen en tieners onderzocht worden. Daarom doen we alleen herhaalonderzoek.”

Eigen gezinskamer

Lilli vertelt dat er heel wat voorzieningen zijn getroffen om het onderzoek veilig te laten verlopen. “Tijdens een onderzoeksdag doen de deelnemers allerlei testjes, we verrichten metingen en er wordt lichaamsmateriaal afgenomen. Tussendoor hebben de kinderen pauze. Vroeger brachten zij die pauzes met elkaar en de ouders door in een grote ruimte, maar nu hebben we per ‘gezin’ een eigen ruimte ingericht. We hebben het zo gezellig mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd moet deze tijdelijke afdeling ooit weer gewoon ziekenhuis worden, dus we konden ook weer niet te veel veranderen.” Lilli vindt het heel fijn dat het onderzoek voor deze leeftijdsgroep hervat is – afgezien van een online onderzoek naar de sociale aspecten van COVID-19 stonden de metingen bij kinderen en tieners on hold. “De kinderen zaten zelf ook echt te wachten. Een jongen was heel blij dat hij weer een uitnodiging kreeg. ‘Ik ben nu tiener geworden, hoor!’, mailde hij trots.”

De onderzoeksassistent komt je steeds halen voor allerlei onderzoekjes. Je maakt puzzels en rekensommen, doet testjes achter de computer waarbij je steeds keuzes moet maken. Na een paar uur krijg je een lekkere lunch. Ook moet je met een van je ouders over allerlei onderwerpen praten, terwijl je gefilmd wordt. Tussendoor vul je allerlei vragenlijsten in. De onderzoekers willen ook een plukje haar en een beetje bloed, om te onderzoeken. Je mag zelf beslissen of je dat goed vindt. Even twijfelen…. oké dan!

Zonder MRI

Het enige vaste onderdeel dat niet kan plaatsvinden in het WKZ is de hersenactiviteitmeting. Lilli: “Daarvoor zouden we met de ouders en kinderen naar de MRI-scan in het UMC Utrecht moeten, maar we mogen ons zo min mogelijk verplaatsen. Daarom willen we deze scans vanaf mei apart op zaterdag gaan doen, maar nu gebruiken we de ontstane tijd voor extra vragenlijsten.”

Evenveel afleiding

Voor alle onderzoeken geldt natuurlijk dat de opstellingen wetenschappelijk in orde moeten zijn. De setting en apparatuur moet zo min mogelijk verschillen van de andere locatie. Daarover ontfermde Mark Bruurmijn zich, technicus bij Housing & Technology Services. “Een eyetracker met camera kun je in principe op een statief overal neerzetten. Maar we moeten wel rekeninghouden met de lichtsterkte. Bij taken die kinderen op de computer maken, is het belangrijk dat de omgeving hen niet meer of minder afleidt dan bij de taken die ze eerder maakten. Bij de ouder-kindopstellingen moeten de gezichten goed te zien, zijn, er mag geen schaduw over vallen. Allemaal dingen waarmee we rekening hebben gehouden. We hebben testfilmpjes gemaakt waarmee de onderzoekers de datakwaliteit kunnen beoordelen, en we doen binnenkort nog een extra kwaliteitscontrole.”

Nog even wat lekkers drinken en dan ben je klaar. Je hebt weer heel wat interessants gezien. Is het al 4 uur? Mooi, dan kunnen jullie weer naar huis. Tot de volgende keer!