Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Arts-onderzoeker Tamara Wieles: “Wil je volwassenen goed begrijpen, dan moet je beginnen bij kinderen” - YOUth

YOUth

Het laatste nieuws

Arts-onderzoeker Tamara Wieles: “Wil je volwassenen goed begrijpen, dan moet je beginnen bij kinderen”

“Toen ik in groep 4 zat, wilde ik kinderchirurg worden. ‘Dan maak je zieke kinderen beter’, vertelde ik trots. Later sprongen mijn ambities van wetenschapsjournalist, naar industrieel productontwerper en toen weer terug arts. Uiteindelijk ben ik dus toch mijn kinderdroom achternagegaan.” Tamara Wieles, een nieuw gezicht in het KinderKennisCentrum, gaat onderzoek doen naar de gevolgen van het gebruik van antidepressiva en stress tijdens de zwangerschap. Daarnaast is ze de nieuwe contactpersoon voor verloskundigen.

Voordat ze bij YOUth terecht kwam, werkte ze als arts op de afdeling gynaecologie in het St. Antonius Ziekenhuis. “Een totaal andere wereld. Waar je als arts geleefd wordt, met volle verlos- en operatiekamers, kun je als onderzoeker helemaal je eigen ding doen.” Wieles is zelf ook moeder. “Ik kijk steeds meer als onderzoeker naar mijn zoontje. Wat voor invloed heeft mijn gedrag op hem? Ik ben verantwoordelijk voor hoe mijn kind functioneert in de maatschappij. Het is mijn taak om hem daarin aan de hand mee te nemen.”

Twee passies

Tijdens haar opleiding geneeskunde ontdekte ze het specialisme neurochirurgie. “Ik vond het fascinerend hoe ons brein werkt en hoe weinig er nog maar over bekend is. Maar toen ik op een dag bij de gynaecologie een eendenbek mocht inbrengen, vond ik dat zo leuk om te doen dat ik er zelf versteld van stond. Ik besloot de neurochirurgie te verruilen voor de gynaecologie, maar mijn passie voor het brein bleef.” Bij het YOUth-onderzoek komen die twee passies eigenlijk perfect samen. “Mijn liefde voor de hersenen, die bepalen wie we zijn. En mijn interesse in de zwangerschap en wat voor invloed je als moeder op je kind hebt.”

Ontwikkeling van het brein

Een trend waar we volgens Wieles nog te weinig over weten, is het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. “Er wordt in eerdere onderzoeken al wel de link gelegd tussen het gebruik van dit medicijn van de moeder en de ontwikkeling van gedragsstoornissen bij het kind. De hypothese is dat de placenta een belangrijke, verbindende rol speelt bij het doorgeven van gevolgen aan het kind. Maar in die onderzoeken ontbreekt de structurele ontwikkeling van het brein, ofwel de blijvende veranderingen van de hersenen. Bij zo’n actueel onderwerp moeten we kristalhelder hebben wat de gevolgen van het medicijn zijn voor het kind.”

“Het unieke aan YOUth is dat we het brein op verschillende manieren bekijken.”

Veranderende genen

Binnen YOUth gaat ze specifiek onderzoeken welke invloed dit soort medicijnen hebben op veranderingen in het erfelijk materiaal van de moeder en haar kindje. Ze wil onderzoeken of antidepressiva op de lange termijn leiden tot breinveranderingen bij het kind. YOUth is daar in haar ogen heel geschikt voor. “Het unieke aan YOUth is dat we het brein op verschillende manieren bekijken. We bestuderen niet alleen de vorm en het volume maar ook de functiegebieden en de genetische veranderingen. En we nemen bloed af om ook op (epi)genetisch niveau te kunnen kijken.” Wat het onderwerp zo boeiend maakt, is de paradox die ermee gepaard gaat. “De stress door te stoppen met het medicijn, is ook schadelijk voor het kind. De balans tussen die twee is heel interessant om te onderzoeken.”

Lees verder onder de foto.

Aanstekelijk enthousiasme

Behalve onderzoeker, is Tamara Wieles ook het nieuwe aanspreekpunt voor verloskundigen. Op dit moment is ze bezig met een tour langs alle verloskundigenpraktijken waar YOUth mee samenwerkt. “Het liefst onder het genot van een kop koffie, vertel ik over wat we van plan zijn met het onderzoek. Hopelijk werkt mijn enthousiasme aanstekelijk!” Ze zal ook doorgaan met het organiseren van informatiebijeenkomsten voor verloskundigen. Haar achtergrond helpt misschien ook: “Omdat ik zelf uit het ziekenhuis kom, weet ik hoe weinig tijd je als verloskundige of arts hebt.”

“Door mee te doen, geef je ons een klein stukje van een hele grote puzzel.”

Iedere moeder is uniek

Aan haar de aanzienlijke taak om maar liefst 1500 zwangere vrouwen te werven. Haar boodschap: “Veel mensen vrezen dat ze in een ziekenhuis terechtkomen. Dat is dus absoluut niet zo! Je neemt plaats in onze gezellige huiskamer en bent een dagje onder ons.” Meedoen is volgens Wieles zo belangrijk omdat iedere zwangere vrouw ons iets vertelt over de ontwikkeling van het kind. “Iedere moeder is uniek. Door mee te doen, geef je ons een klein stukje van een hele grote puzzel.”

Kijken naar gezonde kinderen

Onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen ziet Wieles als enorm betekenisvol. “Het brein van kinderen werkt wezenlijk anders dan dat van volwassenen. Tegelijkertijd zijn we voorzichtig met onderzoek doen bij kinderen. Het mooie van YOUth is dat we helemaal niks met ze doen: we kijken alleen maar en dat levert ons een schat aan informatie op.” Als kind wilde Wieles chirurg worden om kinderen direct beter te maken. “Nu hoop ik dat hier te doen op de lange termijn. Niet door zieke kinderen te opereren maar door te kijken naar de hersenen van gezonde kinderen. Daarmee kunnen we uiteindelijk kinderen helpen om gezond op te groeien in de toekomst.” Dat gaat zelfs nog een stapje verder, legt ze uit. “Al met al kunnen we ook de kinderen helpen die inmiddels groot geworden zijn. Wil je volwassenen goed begrijpen, dan moet je beginnen bij kinderen.”

 

Lees ook:

 

Blijf je graag op de hoogte? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!